woensdag 27 april 2011

Sfeerwinkel.be: schrijf je in op de nieuwsbrief!

Een nieuwsbrief van Sfeerwinkel met de vraag… Om je in te schrijven op hun nieuwsbrief:


Het is alsof je belt naar pakweg het station van Zottegem en vraagt “kunt u mij het telefoonnummer geven van het station van Zottegem a.u.b”. Nu, misschien zijn ze in het station van Zottegem wel wat gewoon en kijken ze niet op van zulke kip-of-ei kwesties.

Sfeerwinkel spamt
Ondanks de filosofische kronkel in de mailing van Sfeerwinkel, hetzelfde liedje als gewoonlijk: ik ben geen klant bij sfeerwinkel en heb me niet ingeschreven op hun mailing, maar krijg het bericht toch binnen op mijn persoonlijk mailadres. Met andere worden: Sfeerwinkel overtreedt de wetgeving die betrekking heeft op commerciële mailings en is aan het spammen.

Sfeerwinkel.be aka Mailtogrow.be
Interessant is het adres dat Sfeerwinkel vermeldt in de mailing: Hettingen 7 in Oosterzele:


Waar hebben we dat nog gehad? Juist ja, onlangs passeerde hier Mailtogrow (lees & lees), het zaakje van een zekere Axel Simoens met als adres eveneens Hettingen 7 in Oosterzele. En ook deze Sfeerwinkel-nieuwsbrief is weer van de “PC van Axel” verstuurt, zo blijkt uit de mailheaders van het spambericht:


Rekensommetje
Samen met de 4 eerdere mails van Mailtogrow, nu dus het vijfde ongewenste bericht van onze pennevrienden uit Oosterzele. Mailtogrow wilde me eerder 178 064 e-mailadressen verpatsen, dus wellicht wordt elk spambericht naar die 178 064 adressen verstuurt. Stel dat elke ontvanger gemiddeld 10 seconden bezig is met het bericht: de titel scannen, een eerste zin lezen en op delete klikken. Dan is de tijdsverspilling per verstuurd bericht:
  • 177 064 x 10 seconden = 1 770 640 seconden oftewel 491 uren
Volgens de site van Mailtogrow (kijk hier) zijn de adressen van bedrijven & zelfstandigen:


De spam wordt bijgevolg op het werk gelezen, dus er gaan per bericht bijna 500 werkuren in rook op. Aangezien hier al 5 berichten binnengedwarreld zijn, wordt dat dus:
  • 5 x 491 = 2459 uren in totaal
Duur grapje
Vermenigvuldig de 2459 werkuren met een gemiddeld uurloon en meteen is duidelijk waarom spam ’n duur grapje is. Misschien eens de factuur naar Oosterzele sturen?

Geen opmerkingen: